Het is voor iedereen in ons land verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Kinderen staan op de polis van hun ouders, deze kinderen hoeven geen premie te betalen. Jongeren vanaf 18 jaar en volwassenen dienen te beschikken over een eigen zorgverzekering.

Waar u zich gaat verzekeren mag u zelf bepalen, maar niet of u zich gaat verzekeren: de zorgverzekering is sinds 2006 verplicht gesteld, dit geldt voor de basisverzekering. U mag zelf bepalen of u zich extra tegen ziekte en/of tandartskosten enz. laat verzekeren. De meest goedkope zorgverzekeringen bieden hiervoor meestal geen dekking. Daarvoor betaalt u meer premie. Iedereen met een laag of lager inkomen krijgt per maand een bedrag aan zorgtoeslag gestort op zijn of haar rekening, om de kosten enigszins betaalbaar te houden. De zorgtoeslag geldt alleen voor de basisverzekering.

Omdat een zorgverzekering verplicht is en zeer persoonsgebonden is, is het de moeite waard om een verzekering op maat te kunnen kiezen. Verschillende zorgverzekeringen vergelijken kan hierbij helpen. Uw zorgverzekering vergelijken helpt u ook bij het vinden van de laagste premie voor uw zorgverzekering. Zeker bij een reisverzekering lange reis is het de moeite om verschillende verzekeringen te vergelijken.

Kijk waar voor u de prioriteiten liggen, maak een lijstje met eisen en wensen en kijk welke verzekeringsmaatschappij u dat kan bieden tegen een betaalbare premie. Omdat ziek zijn toch al vaak veel geld kost is verschillende premies van zorgverzekeringen berekenen meestal erg de moeite waard, voordat u een zorgverzekering afsluit. Dus kijk en vergelijk voor de goedkoopste zorgverzekering. Dit geldt trouwens voor alle verzekeringen.